Sałatka z awokado (3-4 porcje)
jest idealnym posiłkiem w upalne dni. Nie wymaga długich przygotowań ani wielu składników. Poradzą z nią sobie nawet ci, którzy w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty
Składniki

10-12 liści zielonej sałaty
1 duża pomarańcza
1 awokado
15 sztuk czerwonych winogron
5 plasterków chudej szynki
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki musztardy
4 łyżki oleju rzepakowego
5 sztuk włoskich orzechów

Wykonanie

Opłukać liście sałaty, połową liści wyłożyć dno naczynia, drugą połowę porwać na mniejsze kawałki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i zdjąć z nich błonki. Awokado obrać i pokroić w dużą kostkę. Winogrona pokroić na połówki, usuwając pestki. Szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i delikatnie wymieszać. Ocet wymieszać z musztardą i olejem, polać sałatkę. Orzechy włoskie drobno posiekać i posypać wierzch potrawy.

Zobacz więcej przepisów